Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!

2023. március 28. 11:08 - Multi Laci

1. Bevezető a "MULTI" világába

avagy miről is szól majd ez a blog?

Több mint 30 év „multi” környezetben itthon és külföldön

"Láttam sorsokat, amelyek meredeken felfelé íveltek, elcsúszásokat, kiégéseket, olyanokat is akik végig kényelmesen, kellemesen és eredményesen töltötték a multi karrierük éveit és még jól is kerestek, de láttam jó emberek lassú vagy gyors tönkremenetelét, akiket hirtelen vagy módszeresen "bedarált" a rendszer. Mi meg csak néztük.......,de nem láttuk....."

photo-1504384308090-c894fdcc538d.jpg

 Több mint 30 év „multi” környezetben itthon és külföldön

  Kinek lehet ez érdekes?

  • azoknak, akik most szeretnének egy „multi”- nál dolgozni
  • azoknak, akik most kezdenek  és szeretnék jobban megismerni ezt a világot
  • annak, aki ezen a területen tájékozottabb akar lenni
  • azoknak, akik külföldön akarnak dolgozni egy „multi” – nál
  • HR munkatársaknak, akiket érdekel egy tapasztalt „multis” megfigyelései
  • azoknak, akik évtizedes valós tapasztalatok alapján akarnak tájékozódni 
  • gyakornokoknak vagy  végzős diákoknak, akik ezeknél a cégeknél szeretnének dolgozni
  • amennyiben nem érdekel ez a téma, hallgass meg  egy jó zenét !

 Mostanában, így a munkavállalói „karrierem” végén sokan kérdezték már, „Na, milyen (volt) a  „multinál” dolgozni? Megérte? Adj már tanácsot, szeretném kipróbálni én is! Mire számítsak, mire figyeljek? Tényleg olyan kemény vagy tényleg olyan jó?

Mivel az elmúlt harminc évben legalább 3 nagy ismert multinál dolgoztam külföldön és belföldön (éveket vagy évtizedeket), így működésükbe mélyebben beleláttam, azt megtapasztaltam, végig járva a betanított munkától (mai operátor munkakör) a fejlesztőmérnökön keresztül a mérnökség vezető, termelésvezető, szegmensvezető stb. közép majd felső-vezetői pozíciókat, úgy gondoltam elég tapasztalat és ismeret halmozódott fel, hogy ezeket tovább adjam, illetve megosszam azokkal, akiket ez valamilyen okból érdekelhet. Milyen jól jött volna nekem anno, ha valaki elmondja, mire figyeljek, mi zajlik körülöttem, mikor és mire érdemes odafigyelni stb.

Szeretném emellett azt a sok téves vagy eltorzított információt „helyre” tenni, amit főleg olyanok terjesztenek, akik sohasem dolgoztak, vagy csak rövid ideig ilyen cégeknél és rész információk alapján, vagy esetleg a Google keresőben talált „hírek” alapján pusztán népszerűségi vagy egyéb (pld. sértődés, bosszú, szereplési vágy, stb.) okokból terjesztenek, legyen az pozitív vagy negatív információ valakire vagy valamire nézve is.

Amit leírok az kizárólag saját tapasztalatomon alapszik, megfigyelve legalább 3-4 nagy céget, annak több gyárát, telephelyét bejárva, ott dolgozva. Híreket nem kívánok leírni vagy kommentálni, csak információkat, legyen az népszerű vagy népszerűtlen.

Ez most különösen aktuális lehet a kirobban un. akkumulátor gyárak telepítésének kapcsán is, hiszen látszik, hogy a véleményt megfogalmazók elenyésző hányada nézett utána még a könnyen fellelhető valós tényeknek is, inkább kihasználta a politikai vagy népszerűségi áramlatokat vagy csak egyszerűen maga az "akkumulátor" szó iránti félelmet, ellenszenvet ami társul az ólom és sav szavakkal a képzeletünkben.

Tapasztalataimat legfőképpen autóiparral, szoftverekkel, automatizálással foglalkozó cégeknél gyűjtöttem, ezért az elmondottak az ott látottakat tükrözik, eltérések, különbségek mindenütt és mindenkor lehetnek.

Aki most arra számít esetleg, hogy „gyalázni” vagy „isteníteni” fogom a multikat, az téved, megpróbálok leírni mindent, ami jó és „kertelés” nélkül” mindent, ami negatív volt számomra, belelátva a működésük rejtelmeibe is. Ezt annál is inkább merem, mert munkatapasztalatom alapján össze tudom hasonlítani a magyar közép és nagyvállalatokkal is.

 

Sokan kérték tőlem, hogy egy szóval válaszoljak, Jó ott/itt dolgozni? – Erre a kérdésre csak azt tudom válaszolni, hogy ez csak a főnöködtől, tőled, na meg némi szerencsétől függ elsőre, amit Te később majd befolyásolni tudsz, ha van kitartásod és képes vagy erre.

Milyen témákat fogok feszegetni, vagy csak egyszerűen leírni, amit erről tudok:

  •  Általában a multikról itthon 
  •  Mire figyelj, ha multihoz akarsz jelentkezni? Mi vár rád?
  •  Mi lesz, ha felvesznek? Első napok, hetek? Mire figyelj?
  •  Multi felépítése, lehetőségek a multinál, amit érdemes lehet kihasználni
  •  Multikultúra
  •  Munkavállalás külföldön egy multival
  •  Mivel találkozhatok egy multinál, folyamatok, idegen kifejezések stb.?
  •  Kinek való a multi – ki lehet sikeres és ennek érdekében mire figyelj?
  •  Vezetők és stílus a multiknál, menedzser vagy vezető?
  •  Karrierek és bukások
  • …. ami majd kialakul és eszembe is jut…….

Vezetői munkám során sokat foglalkoztam a műszaki, szervezési témák mellett a humán területekkel is, így azoknak majd külön fejezetet szentelek, persze, ha érdekel valakit.

csoportmunka2.jpg

Mindent bele és hurrá.....! ....... lazíts és hallgass egy kis jó elektronikus "industrial" zenét itt !

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://multi-laci-onalis.blog.hu/api/trackback/id/tr9918003050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!
süti beállítások módosítása