Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!

2023. március 31. 10:54 - Multi Laci

3.Mire figyelj, ha multihoz akarsz jelentkezni? Mi vár rád? (1. rész)

Operátor, ill. egyéb munkakörök, ahol sokszor műszakos munkarendben kell dolgozni

Több mint 30 év „multi” környezetben itthon és külföldön!

Először is azt ajánlom, próbálj tájékozódni alaposan, ha van, ismerősödtől kérdezz (de ne várj protekciót) keress rá a cég magyar és külföldi web lapjára, nézz körül, tetszik- e neked az ott látott környezet. Ezek az oldalak mindig olyan „csodálatosak”, a legjobb képet akarják mutatni a vállaltról, de mégis sok információt lehet ezekből kinyerni. Erre később úgyis szükséged lesz, ha oda jelentkezel, mivel szokásos kérdés egy találkozáskor - mit tudsz rólunk?

Protekciót ne várj, erre ne alapozz, a multi rendszere ezt megpróbálja kisebb –nagyobb sikerrel kizárni, bár még jelen van, de jóval csekélyebb mértékben, mint a magyar társadalomban.

A vállalatok toborzási, pályázati rendszere eltérő lehet, de azért vannak közös pontok, módszerek és egységesen betartandó szabályok, ami a sikerhez kellhet. A legtöbb nagy cég nem csak az erre szakosodott állásközvetítő cégekkel dolgozik, hanem lehet a saját internet oldalán is közvetlen jelentkezési lehetőség, ez valójában egy űrlap/adatbázis online kitöltése. Emellett a legnagyobb közösségi oldalakon is jelen vannak. Valójában a cégek ezt szeretik a legjobban, mert nem kell érte külön fizetniük, közvetlenül bekerülsz az adatbázisukba és így nincs vele plusz adminisztrációs munka sem. Jó dolog, ha vannak, un. toborzási napok, események, ott a legkönnyebb jelentkezni.

Egyszerűbb módszer, a legtöbbször erre lehetőség van, az egész anyagot (lásd lentebb) e-mailben elküldeni a cég által megadott kontaktcímre (a web lapon megtalálod, többnyire a „Karrier” fülön).  Tapasztalatom szerint, ha mindkét fenti lehetőség létezik (közvetlen és ez az email-es), legjobb mindkettőt végigcsinálni, ezzel esetleg jobban felhívod magadra a figyelmet.

Általában két nagy csoportra bontható a jelentkezések menete, lefolyása, attól függően milyen munkakörre pályázol, de sok az átfedés is, érdemes elolvasni mindkettőt:

  1. Operátor, ill. egyéb munkakörök (szakmunkák, minőségellenőr, stb.), ahol sokszor műszakos munkarendben kell dolgozni. Itt legtöbbször fel kell töltened az alap adataidat a cég toborzási karrier oldalán (ne félj, szigorú adatkezelési szabályoknak kell megfelelni ezeknek a cégeknek és rendszeresen ellenőrzik is), van ahol ez idegesítő módon eléggé aprólékos és nem felhasználó barát, de arra jó, ha meg tudod csinálni, az már egy szűrés, hogy képes vagy erre. Előbb-utóbb a válaszok után elérsz oda, hogy töltsd fel a szakmai önéletrajzodat (CV) , esetleg fényképet és ritkábban motivációs levelet, hogy miért akarsz ott dolgozni. Ezeket érdemes előre előkészíteni és lehetőleg pdf-re konvertálni. Ennél a „kitöltéses” módszernél sokan elakadnak vagy tévesen töltik ki az adatokat, így ez egyre népszerűtlenebb és kevésbé hatékony, nehéz közösségi felületekre integrálni, ezért a legtöbb cég átállt vagy párhuzamosan meghagyta a egyszerűbb módszert – e-mailben elküldeni az adatokat (lásd fenn). A fentiek eddig remélhetően ismertek voltak.

Itt álljunk meg egy kicsit!

Általános szabály mindenkinek: Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a szakmai önéletrajz minősége az első és egyik legfontosabb lépcső, ha ezt elnagyolod, nagy hátrányba kerülsz. Először ezt olvassák el, ez alapján képzelnek el, mivel nem látnak, nem is ismernek. Ez rólad az „első benyomás” és információ -  ez a te avatárod – és a legelső szelektálási kritérium. Nézz utána melyek CV írásakor a legalapvetőbb hibák, sok helyen találsz erről jó tanácsokat. Én a pályafutásom alatt több száz CV –t olvastam és ezek minősége, információ tartalma, pontossága, alapossága már legalább 50-60%-ban eldöntötte a jelölt sorsát.

Amit semmiképpen ne csinálj: letöltesz egy „gagyi” egylapos önéletrajz sablont valamelyik oldalról, amiben alig van néhány sor, azt teleszórod helyesírási hibákkal, a haverjaiddal a neveket kicserélve sokszorosítod, majd elkülditek kísérő szöveg nélkül a kért e-mail címre. Ez gyorsan kész, erőfeszítés nincs –király - ha mégis felvesznek? Akkor ott bárkit felvesznek bármilyen munkára, akár a hold sötét oldalára is. Nem ez lesz a te álom munkahelyed! A dohányosokat nem kedvelik, ez sok helyen kizáró ok, csak esetleg te ezt nem tudod, ill. a politika, durvaság, rasszizmus, zaklatás, lopás abszolút kizáró kritérium – sok azonnali elbocsájtás ezek miatt van (gyakori pld. a WC papír vagy írószerek „eltűnése”).

Mi lesz ezzel az email –el amit beküldtél? A kiszemelt cég HR toborzási csoportjában általában egy gyakornok vagy jobb esetben egy kezdő HR –es munkatárs ezeket előszelektálja, azaz elolvasgatja és a számára megadott kritériumok (pld. szakképzettség, tapasztalat, megbízhatóság stb.) szerint próbálja kiválasztani az adott pozícióra szóba jöhető embereket. Gondolj bele, leírtad a neved, valójában ez még ekkor senkit nem érdekel, pusztán azonosításra kell, - mikor születtél, ez a korod miatt már információ, - hol tanultál, hol dolgoztál eddig és még néhány sor, hobbi, meg hogy milyen pontos, alapos és megbízható ember vagy, szeretsz csapatban is dolgozni, meg túrázni stb. Sablon szöveg! Nincs, vagy alig van információ tartalma! Ebből szinte semmi nem derül ki, azon kívül, hogy nem vetted a fáradságot egy színvonalasabb és információkat is tartalmazó önéletrajz megírására, elnagyoltad, elkapkodtad, hogy gyorsan kész legyél. Mindenki ugyanazt írja,  másolja. Te vagy a héten a századik…! Vedd komolyan, komolyabban ezt, a Te érdeked, Te életed!

Ne ringasd magad abba a hangzatos frázisba, hogy manapság már ez így megy...... Ebben a munkaerő hiányos időszakban úgy is a munkavállaló diktál, mert nincs elég ember… a cégek elkapkodják a munkavállalókat… és így is felvesznek majd. Lehet! Azért valljuk be, hogy az igazán jó munkakörökbe még mindig a jobbak, kitartóbbak jutnak be és maradnak meg!

Az első HR –es szelektálás után, a kiszemelt jelöltek adatait átküldik ahhoz a konkrét terület a vezetőjéhez, ahová munkaerőt keresnek, így még ő, vagy beosztottjai válogathatnak. Amennyiben értesítettek, hogy kiválasztottak és tovább léphetsz, általában behívnak egy beszélgetésre, ez lehet akár csoportos is. Itt előfordulhat még egy további lépcső, van ahol egyszerű logikai tesztet iratnak (pld. jelölj be egy kerék forgásirányát vagy a megadott ábra sorozatot folytasd, stb.), van, ahol rövid gyakorlati tesztet kell csinálni, pld. kis fém darabokat kell összeilleszteni, kézügyesség és műszaki logika teszteléséhez. Több helyen a jövendő főnököd, műszakvezetőd, csoportvezetőd is jelen van ekkor és néhány perces beszélgetéskor próbálja azokat kiválasztani, akik a csapatába várhatóan a leggyorsabban és a legkevesebb gonddal be tud illeszkedni, kiszűrni a potenciális probléma okozókat.  Olyan hely is van, ahol már nincs további lépcső, már csak a munkakörülményeket, feladatot, egyéb részleteket ismertetik. Úgyis van próbaidő, ott majd kiderül. Ez többnyire 1 hónap, néha 3 hónap.

Amit feltétlen kérdezz meg és írj fel:

  • Ki lesz a munkáltatód, közvetlenül a multi cég vagy egy közvetítő (bérelt munka)?
  • Mennyi próbaidő, mit nem kapsz meg ez idő alatt?
  • Milyen bér és egyéb juttatásokat fogsz kapni, milyen pótlékok vannak?
  • Szokásos munkarend és ehhez mennyi a szokásos havi bruttó bér?
  • Van- e túlóra, milyen gyakran és milyen pótlékokkal?
  • Milyen továbbfejlődési lehetőségek vannak, pld. tanulás?
  • Hogyan támogatják a munkába járást?
  • Probléma esetén kit keress?

Ezekből adott válaszokra neked kell eldöntened, hogy akarsz –e ott dolgozni. Később már nehéz reklamálni és értelmetlen is, mivel tapasztalataim szerint legalább 90%a-ban a munkavállaló, azaz Te nem figyeltél, nem értetted meg, mást gondoltál, stb.

Amikor ez is meg van sikeresen, elküldenek üzemorvoshoz, itt fontos, hogy ne titkolj el rejtett betegséget – ezt úgyis aláíratják majd veled - mert ki fog derülni és akkor nagyobb bajban leszel, mint gondolnád.

Egy mondat a munkaerő bérbeadással kapcsolatban: mivel a multi cégek termelése sokszor hullámzik a vevői igényeknek megfelelően, ezért sokszor másik cégtől bérel ideiglenesen munkaerőt. Ekkor a Te munkaadód ez a közvetítő cég lesz, nem a multi, de bérbe ad, hogy neki is legyen ebből haszna. Ekkor a multi addig foglalkoztat, ameddig akar, és nem járnak az ott szokásos juttatások, bónusz és egyebek. Ezt sok cég arra használja, hogy ha meg van veled elégedve pld. 3-6 hónapig, akkor átvesz, így csak ekkor kerülsz igazán a multi szárnyai alá, innen kezdődik újra a próbaidő, de minden multis juttatás is. Láttam olyat is, ahol egyből járt minden, de nem jellemző.

Első napon felveszed a munkaruhádat (van, ahol nem adnak rögtön, megvárják, hogy vajon  másnap is bejössz-e dolgozni), szekrény, öltöző kulcsokat, belépő kártyát csinálnak neked, megkapod a legfontosabb kötelező oktatásokat, mint általános munkavédelem, tűzvédelem, stb. Több helyen első 1-5 napon további oktatásokat kapsz és esetleges vizsgákat kell letenned, a tréningek után teszteket csinálsz és mellette bemutatják a gyárat, körbe kísérnek, megnézed, hol fogsz dolgozni. Van ahol ez fél nap, van ahol 1 hét. Ezeken jegyzetelj, és nagyon figyelj - a részletekre is – később nagy hasznát veszed majd.

Amikor bekerülsz a csapatodba, megbeszélik veled a műszakrendedet és beosztanak egy adott munkahelyre. Ott kapsz egy specifikus munkavédelmi oktatást, ezt aláírod, hogy megértetted, majd jön a betanítás. Ez lehet 1 óra, de lehet 3 hónap is, munkakörtől függően.

Jó esetben beosztanak valaki tapasztalt mellé rövidebb időre, majd később magadtól folytatod a betanulást. Ajánlom, vedd ezt komolyan és ne várd, hogy valaki tanítson, magyarázzon magától, neki te most egy „nyűg”, egy probléma vagy, hátráltatod, és nem kap érte semmit, sőt veszélyeztetheted a bónuszát is. Kérdezz, jegyzetelj, ha kell, maradj ott munka után is egy kicsit figyelni, tanulni. Ez busásan megtérül majd és a vélemény is jó lesz/lehet rólad. Amennyiben észreveszed, hogy valaki vagy valakik feltűnően nem „készségesek hozzád, akkor először magadban keresd a hibát, majd tájékozódj, biztosan van erre valami magyarázat (pld. a barátnőjét akarta odahozni és mégis te jöttél, félti a tudását, amit hónapokon keresztül keservesen gyűjtött, nem akarja egy idegennek csak úgy odanyújtani, az ő tudásából nem fog más megélni, profitálni - ezek a leggyakoribb tipikus magyarázatok, amiket szinte csak itthon  tapasztaltam.

Ekkor jön el az idő, amikor a közvetlen kollégáid elkezdik megnézni a közösségi médiákon a profilodat! „Megcsócsálják” amit valaha nyilvánosan posztoltál. Ezért ajánlom ezekkel a médiákkal „csínján” bánni. Van olyan alapos HR –es, aki még a belépésed előtt ezt megnézi, és az önéletrajzoddal összeveti, na, itt lehet nagyokat bukdácsolni, ill. nem érteni vajon miért nem vesznek fel.

Útravaló tapasztalat: amikor már úgy érzed betanultál, jól végzed a munkád, beilleszkedtél és esetleg megkérnek arra, hogy most te taníts be valakit, gondolj majd az első napjaidra! Emellett multis aranyszabály : semmi sem állandó, így bármikor átrakhatnak másik munkára, másik csoportba, másik telephelyre, bármikor elbocsájthatnak még akkor is ha te ezt nem érezted előle és nem akarod. Egy pillanat alatt sok minden megváltozhat, ami lehet akár jó is.

Egy idevágó igaz történet: év végén az utolsó hetekben kiderült egy üzletág termelési mutatói alapján, hogy mivel a december egy csonka hónap, sok benne a szünet és a szabadság, bizonyos hatékonysági mutatók rosszak lesznek és az éves átlagok ezért átbillenhetnek kedvezőtlenebb értékre. Az egyik karrier manager azonnal reagált és intézkedést rendelt el: mennyi produktivitás százalék hiányzik a jó eredményhez?- 2%, na, ez biztonsággal 4%. Hányan vannak maguk ott… ? Akkor érti, ahányan vannak, annak a 4% -át azonnal elbocsájtja, határidő jövő hét. Első kérdésem volt: Ki fog dolgozni jövő hónapban, hiányozni fog 4% ember? Oldja meg, jövőre ugyanígy növekedés a cél. Sok embert elküldtünk, nem is tudták, nem is értették miért, hiszen közülük a többség kivalló munkaerő volt. Mellesleg a termelés sem indult el a következő hónapban napokig…. viszont a decemberi mutatók kivallóak lettek! A "manager" is bezsebelte a sikert!

csoportmunka2.jpg

Mindent bele és hurrá.....! ....... lazíts és hallgass egy kis jó elektronikus "industrial" zenét itt !

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://multi-laci-onalis.blog.hu/api/trackback/id/tr3218027358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!
süti beállítások módosítása