Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!

2023. április 10. 11:45 - Multi Laci

5. Lehetőségek a multiknál, előnyök és hátrányok (1. rész)

Több mint 30 év „multi” környezetben itthon és külföldön!

 

Ahogy korábban ezt már feszegettem, mindenkinek van erről a témáról valami véleménye, én itt most a saját tapasztalataimat szeretném összefoglalni, ami nyílván nem teljes körű, mégis ad egy megközelítést a 30 év tapasztalat.

Azt biztosan mondhatom, hogy Magyarországon és általában a legtöbb országban van mit tanulni a multiktól. Elsősorban nem a technológiára gondolok, ezt könnyebb és viszonylag gyorsabb megtanulni, átvenni, hanem a teljesítményorientált, fejlődőképes, jól felépített és sokszor átlátható szerveződésére és folyamataira. Ez olyan, mint egy mini társadalom, ami jól működik, jobban működök, mint a környezete, nagy benne a társadalmi tőke, működök a társadalmi szerződés, önfenntartóak és hatékonyak a folyamatok és innovatív - általában.

Ezt, és az ezzel járó gondolkodásmódot kell elsősorban elsajátítani és átvenni. Ezek a folyamatok többnyire sokkal jobban működnek, mint a mi hazai társadalmi folyamataink legtöbbje. Gondolok itt olyasmire, hogy többnyire a rátermettebb és kitartóbb kerül előrébb, keres többet, sikeresebb. Mindenesetre erre több lehetősége nyílik itt, mint a „protekciós” rokonoknak vagy haveroknak.

Az alapvető folyamatok teljesítményre ösztönzőbbek, a „rendszer” többnyire a rendre, rendszerességre és szabályok betartására, egymással való együttműködésre és folyamatos fejlődésre sarkal, amin mindenki nyer vagy nyerhet. Az itt dolgozók ezt remélhetőleg lassan visszatáplálják a magyar családokba, társadalomba és ezzel növelik annak is hatékonyságát, jobbá teszik azt. Ezért a multi összességében a mai társadalmunknak mindenképpen előnyös és kívánatos. Az egyének szempontjából már sokkal változatosabb és árnyaltabb lehet a kép. Vannak és lehetnek hősök, de áldozatok is. Az, hogy kinek mi az előny és a hátrány, mindenkinek magának kell eldöntenie egyéni képességei és céljai alapján.

Másik közvetlen nagy előny az egyén és a társadalom számára, hogy a kifizetett munkabér, adók, némi profit itt marad az országban, emellett sok minden amire szüksége van a cégnek, azt itt vásárolja meg, itt építi fel a gyárát, itt veszi igénybe a szolgáltatásokat és közvetlen érdeke, hogy a beszállítókat itt, a közelben foglalkoztassa. Amikor épít, a cementet és a vasat sem több ezer km-ről hozza ide, hanem itt vásárolja meg. Ösztönzi a hazai beszállítókat, hogy jobbak legyenek!

Nézzük a konkrét előnyöket:

  • a fizetés vagy inkább divatosabb nyelven a „juttatási csomag”: a legtöbbször magasabb, előnyösebb, mint a többi cégnél: ezt többnyire alaposan felmérik a telephely indulásakor – mindig annyival magasabb legyen a környező cégeknél, hogy megérje átjönni, itt maradni -   folyamatosan figyelnek a bérek színvonalára és differenciáltságára   -  ezzel egyrészt fenntartva a vonzóerőt új munkavállalóknál és ami talán fontosabb, a cégen belüli ösztönzési rendszert, motivációt (aki jobban, többet dolgozik, előrejuthat vagy többet kereshet). Látjuk, hogy megingások és zavarok mindig vannak, voltak ebben a rendszerben, de a” jó” cég hamar korrigál. Magyarországon sokan csak a közvetlen munkabérre összpontosítanak, de már elterjedt a kedvező juttatások sokasága is, ami ugye csak adható, azaz bármikor elvehető (pld. céges autó, üdülés, óvoda, cafatéira, kondi bérlet). Amikor ezt megszokod, csak akkor veszed észre, ha már nincs és nézel, mint a kismacska amikor fizetni kell érte.
  • tanulási, egyéni fejlődési lehetőségek: a multinak minden olyan lehetőség, ami növeli a munkavállaló teljesítményét vagy hatékonyságát, az közvetlen érdek, ezért az tanulási lehetőségeket is komolyan veszi, áldoz rá.  Lásd, sok multi saját oktatási szisztémát alakított ki, pótolva ezzel a hazai oktatás hiányosságait. Emellett két legyet üt egy csapással, mert jobban magához is köt. Speciális tudást nem is lehet megtanulni a „piacról” így a saját utánpótlását, túlélését is ezzel a módszerrel biztosítja. Ezeket érdemes igénybe venni, nem csak elfogadni, hanem kimondottan keresni is. Sok mindent lehet itt ingyen tanulni akár nemzetközi környezetben is, amit nem tanítanak a szokásos oktatási intézményekben. Használd ki! Tanulj folyamatosan. Ne felejtkezzünk a gyakorlat és készség megszerzéséről, ami szintén fejlődési lehetőség. Sok olyan kollégát ismertem, akinek évek alatt olyan gyakorlata lett egy adott területen, amivel nagyobb elismerést és megbecsülést váltott ki, mint akár egy újabb diplomával. Többször volt olyan eset, ahol a gyárigazgató személyesen kérte ki a véleményét ennek a kollégának egy komolyabb döntés előtt. Rendesen meg is becsülték ezért.
  • nyelvtudás megszerzése és gyakorlása: ezt a témát szándékosan tettem egy külön bekezdésbe, mivel önmagában is nagyon fontos. Egy jó nyelvtudás mindennél többet érhet, különösen, ha jobb vagy benne, mint a körülötted lévők. Te lehetsz a kommunikációs és információs központ – lásd 4. sz. bejegyzést is. Amennyiben ez párosul szaktudással, te lehetsz az egyik helyi favorit . A legtöbb munkahelyen követelmény már valamilyen szintű nyelvtudás, de itt lehetőséged van éles helyzetekben és rendszeresen is ezt gyakorolni. Gondold csak el, amikor egyedül kell egy nemzetközi megbeszélésen megértened mindent és elmondani a saját álláspontodat. Ez először igazán stresszes, mégis nagyban motivál, hogy készülj fel konkrétan az itt előforduló esetekre is. Néhány „szereplés” után sokkal rutinosabb leszel (ha előzőleg tényleg készültél ezekre). Az is ösztönző, ha már jelentkeztél valamilyen tanfolyamra (pld. nyelv), akkor arra el kell menned (hiányzást szankcionálják), még akkor is, ha nincs rá igazából időd. Akkor már bánod, hogy egyáltalán jelentkeztél,  .. mert el vagy havazva…de végül is valahogy megoldod. Magadtól abbahagytad, feladtad volna.
  • kapcsolatok, mint a munka a nemzetközi projektekben: Előbb vagy utóbb kapcsolatba fogsz kerülni más telephelyek vagy más munkacsoportok kollégáival, ez sokszor valamilyen projekt keretében történik, így sokrétű ismeretségekre tehetsz szert. Gyakran el is kell utazni oda, ahol valamit közösen meg kell beszélni, megnézni, megoldani, így ebben a nemzetközi szférában kell végezned a munkádat. Esetleg még akkor is, ha te magad nem beszéled az adott idegen nyelvet (van tolmács is néha). Remek munkakapcsolatok és akár barátságok is szövődhetnek. Gyakori, hogy a magán életben ez folytatódik és tovább tart, mint a munkakapcsolat.
  • utazási lehetőség: számtalan lehetőség lehet a multiknál olyan utazásokra, ahová, mint magán ember talán sosem jutnál el, ráadásul úgy látni idegen helyeket, hogy nem turista vagy, hanem dolgozol, az teljesen más élmény lehet. Akár rossz is, de utólag az is egy kaland marad. Adódhatnak extrém helyzetek az utazás vagy a munka során, valami szokatlan szinte mindig történik, hiszen számodra sok minden új lesz vagy új lehet. Megismerhetsz más kultúrájú embereket, szokásokat és itt is szövődhetnek tartós barátságok. Majd látni fogod, hogy a magyar ember általában azért nem olyan vendégszerető és toleráns, mint amit mi itt hiszünk és mondunk, nemzetközi összehasonlításban semmiképpen sem kimagasló, hanem átlagos. Lesz több alapod is az összehasonlításra, pld. mennyit tanul egy kínai vagy japán diák, milyen a munkához való kapcsolatuk és pld. ki, menyit panaszkodik……
  • csapatmunka: ez olyan trendinek tűnik elsőre, de sok nehézséget is rejt magában, ebben is lehet és kell még fejlődnünk. Nem csak néhány emberrel kell együtt dolgoznod, hanem egy egész sereggel, mindenkinek más a fontos és akár eltérő kultúrából is jöhetnek, mégis a végeredmény számít. Gondolj csak például arra, hogy mit jelent egy határidő vagy egy időpont Magyarországon vagy Olaszországban esetleg Indiában vagy ki és mikor mondja azt, hogy NEM! Ez annyira eltérő lehet, hogy néhányan nem is boldogulnak és csalódás vagy stresszként élik meg. Főleg, ha te felelsz az egész projektért. Mégis lehet működtetni és szép eredményeket elérni, ahogyan ezt sokan teszik--- közösen, együtt.
  • modern, tiszta , biztonságos környezet: eddig a munkáim során a legjobban felszerelt, modern és tiszta környezetet a multiknál tapasztaltam, még az olyan munkakörökben vagy munkahelyeken, telephelyeken is, ahol alapvetően a technológia szennyezett, pld. olaj, hő, gőzök, zaj, stb. A multi hírnevéből adódóan többnyire áldoz ezeknek a hatásoknak a mérséklésére, nem engedheti meg, hogy a nevével összefüggésben kevésbé népszerű hírek jelenjenek meg. A legmodernebb eszközöket használhattam, ami a munkámhoz kellett. Egyedi kivételek itt is akadnak, de ez a törekvés mindenképpen jellemző.

Mostanában egyre inkább gyakori, hogy ezt a témát, ill. a környezetvédelmet és környezettudatos gondolkodást népszerűségi és politikai célokra használják. Az teljesen biztos, hogy 30 év alatt a legnagyobb környezettudatosságot és ezzel összefüggésben lévő profi működési és ellenőrzési rendszert a multiknál tapasztaltam. Még a legszennyezőbb technológiák esetén is szigorúan ellenőrzött és szabályozott, visszaforgatható folyamatok voltak, ahol erre pénzt, energiát és kapacitásokat áldoztak. Szigorú engedélyezési és felügyeleti rendszer működött! Sokkal többet és jobban, mint máshol. Erről példát vehet sok vállalkozás.

  • karrier lehetőségek, vezető vagy szakértővé vallás: nagy cég, nagy lehetőségek terepe. A multi szervezeti felépítése és ösztönző rendszere úgy van felépítve, a jobbaknál tudatosan, hogy aki jól, az átlagtól jobban teljesít, kitartóbb vagy szakmailag rátermettebb és vannak vezetői adottságai is, azok jutalom gyanánt előbb- utóbb előrébb léphetnek. Itt a kontraszelekció, kerülőutak, protekció kevesebb szerepet játszik, mint a magyar társadalom átlagában, de itt is jelen van, csak egy kifinomultabb és néha megkerülhetőbb formában (a közvetlen vezetődtől is nagymértékben függhet). Általában két lehetőséged van:
    • Szakmai karrier, szakértővé, specialistává válni, valamilyen terület ismeretében elmélyülni. Ekkor is kell emberekkel foglalkozni, de nem ez a domináns feladat, inkább szakmai feladatok vannak, pld. szimulációs specialista vagy lézer szakember, forrasztási szakértő, adószakértő……
    • Manager, vezetővé válás: ez a népszerűbb és ismertebb, szinte mindenki erről álmodozik. Amennyiben úgy érzed, hogy szakmailag, kommunikációban, határozottságban és felelősségvállalásban jól állsz, emellett hatékonyan és megfelelő empátiával felelősséget tudsz vállalni másokért is, a rendelkezésre álló hiányos erőforrásokat hatékonyabban tudod használni, jelezd ezt a vezetődnek, ne csak szóban, hanem írásban is (pld. a rendszeres éves, féléves értékelések esetén). Keresd ezeket a lehetőségeket, ne csak a közvetlen környezetedben. A saját kollégái közül kiemelt vezetők bonyolultabb helyzetben vannak, mint az oda kinevezett ismeretlenek, mert kevésbé és nehezebben fogadják el volt kollégái, de ez lehet ez előny is.

Egy idevágó igaz történet: egy gyárban a rendszeres heti megbeszéléseken egy akkor még támogató szerepet játszó kolléga többször segített egy vezetőnek, a „nagy főnök” anyanyelvén elmagyarázni az adott problémát és annak megoldását, holott neki más feladata volt. Néhány alkalom után a „nagy főnök” ezt mondta: olyan határozott az a kolléga, szisztematikusan rendszerez, mindig ad az öltözködésére is--- próbáljátok ki, nevezzétek ki egy terület vezetőjévé – nézzük meg mit tud! (a kolléga mindig rendezett „üzleti”ruházatban, ápoltan jelent meg és kellő hangerővel, mély hangon beszélt). Ekkor szerencséjére nem egy kritikus, hanem egy átlagos területet kapott és azóta is kiválóan ellátja ezt a feladatát.

  • könnyebb telephely és foglalkozásváltás: itt is érvényes a nagy cég, nagyobb, több lehetőség elv, így számtalan esetben előfordulhat, hogy valamilyen ok miatt egy másik telephelyen, másik városban vagy országban akarsz dolgozni. Ezt a legtöbbször a belső jelentkezési folyamatokon keresztül viszonylag könnyen megvalósíthatod. Jelezned kell ezt a HR –en és a belső vonalakon keresztül pályázni az új telephely kiírt ajánlatára. Ezt több helyre és gyakrabban is megteheted, akár a cégen kívüli „hagyományos” csatornákon is. Téged biztosan szívesebben felvesznek, mint egy külső embert, mivel már értesz a munkádhoz és gyakorlatod is van, így kevesebb a rizikó. Hasonlóan lehetőséged van cégen belül egy teljesen új munkakört találni, amennyiben megfelelsz a felvételei követelményeknek, itt is előnyben vagy. Ezt én magam is többször megléptem, átéltem, remek lehetőség! Ne felejtsd el, ahonnan eljössz, ott nem fognak ennek várhatóan örülni és a belső információs hálózaton keresztül ez többnyire hamar kiderül.
  • széleskörű tapasztalatszerzés: kevés az olyan munkahely, ahol tényleg változatos a munka és szerteágazóak a feladatok, úgy értve, hogy a „rutinból” rendszeresen ki kell lépned. Itt erre nagyobb lehetőség van. Megismerheted a társszakmákat, ill. a látszólag teljesen eltérő területeket, mivel több a nagy projekt, ahol mindenkinek együtt kell dolgoznia. Gondolj bele milyen összmunkát kíván egy új gyár vagy új csarnok, benne új termelősorok felépítése és elindítása. Itt a számviteli munkatársaknak, mérnököknek, IT szakembereknek, munkavédelmi szakembereknek, építészeknek, HR –nek, stb. mind együtt kell dolgozzon. A multinál sem minden munkahely ilyen, sőt a legtöbb nem ilyen, de nagyobb a lehetőség.
  • rugalmas munkarend: (lásd majd a hátrányoknál is) manapság ez már sok munkahelyen elterjedt, ahol ez a technológia vagy munkakör miatt megvalósítható. Van egy törzs idő, amikor kötelező dolgozni, a többi rajtad, a munkádon meg a főnöködön múlik, a lényeg, hogy hetente, havonta meg legyen a szerződés szerinti munkaóra és teljesítmény. Nyílván egy gyárban, műszakos munkarendben nem működne, hogy mindenki akkor jön és megy, amikor akar, de ennek is vannak előnyei, mivel fixen tudod, hogy pld. 2-kor hazamész és folytatja valaki más a feladataidat. Az előző rugalmas munkarend esetén többnyire te folytatod másnap, így amit nem csináltál meg, nem fejeztél be, az nem is lesz kész. Ez marad a te felelősséged.
  • rend, fegyelem, rendszeresség, átlátható felelősségek: ez az, amit érdemes megtanulni, megszokni, lemásolni a multiktól. Rendszeres a belső ellenőrző rendszer, viszonylag átláthatók a felelősségek, ezeket nehéz elmosni, szétkenni, ezért jobban tervezhetővé válnak a belső folyamatok. Mindenki megszokja előbb vagy utóbb, hogy a munka a rendrakással ér véget, magam után mindig elpakolok, fejben is rendszerességre és fegyelemre ösztönöz. Dolgoztam olyan helyen, ahol a helyi kollégákat csak úgy lehetett a megkívánt „rendre” szoktatni, hogy minden vízszintes felületre, amin ott lehet hagyni valamit, azt 45 fokos ferde lemezzel fedték le, így rápakolni semmit sem lehetett fizikálisan, lecsúszott – így minden a helyére került (Poke-Yoke), Ezt meggyőzéssel, ellenőrzéssel vagy akár valamilyen dicsérettel, büntetéssel (prémiummegvonás) nem lehetett elérni. Ez tanulható és megszokható, kívánatos a magyar társadalomban is, ….. ne azt halljuk mindig- Bezzeg a külföldön még a járdáról is enni lehet! …. közben meg itthon szemetelünk!
  • presztízs, büszkeség, te egy nagy multinál dolgozol, dolgoztál: itt arra gondolok, hogy sokan csak azért jelentkeznek, dolgoznak pld. gyakornokként egy multinál, mert a CV- ben jól mutat. Valóban előny más munkahelyek megszerzésénél egy multi gyakorlat. Különösen másik multinál, hiszen azt feltételezik, hogy már elsajátítottál sok olyat, ami oda is kell, így veled már hamarabb számolhatnak, hamarabb dobhatnak a „mély vízbe”. Több ismerősöm van, aki gyakornokként kezdte egy multinál és kitartással, tanulással, küzdéssel ma már másik vagy akár ugyanannak a multinak egyik sikeres felső vezetője lett.

Egy érdekes megfigyelés: feltűnően sok olyan kollégával találkoztam pályafutásom alatt, aki gyakornokként kezdte, az oktatási intézményekben nem a legjobb eredményt érte el, nehezen is fejezte azt be a tanulmányit, de olyan talpraesett és kitartó volt, hogy napjainkban is igazán „komoly” felsővezetői munkakörökben sikeresen, eredményesen dolgozik! Vajon az oktatási intézményekben ez miért nem sikerült nekik?

Nézzük a hátrányokat (némelyik ellentmondó is lehet a korábbiakkal):

  • rugalmas munkarend, avagy túlmunka? Konkrét tapasztalataim szerint a rugalmas munkarend sokszor arra ad szinte korlátlan lehetőséget, hogy túlórázz, ingyen és „saját akaratodból”. Rugalmasan dolgozhatsz éjjel-nappal, ha kell szombaton és vasárnap is (én is így tettem), mivel nem a munkaidőd, hanem az elvégzett feladataid és eredményeid számítanak. Amikor ezt szóvá teszed a megszokott és betanult válasz – nem vagy elég hatékony, nem vagy elég produktív -, esetleg ekkor elküldenek egy online időgazdálkodási tanfolyamra, amivel további szabadidőd megy el, ezt is majd hétvégén fogod megcsinálni. A rugalmas munkarend arra is jó lehetőség, hogy extrém esetben a jelentős túlmunkából adódó problémák, pld. egészségkárosodás, kimerültség, kiégés, depresszió, magánéleti problémák, fokozott stressz stb. – ezekért te magad vagy a felelős, hiszen te osztottad be a munkaidődet, nem mondta neked senki, nem utasítottak arra, hogy mondjuk, vasárnap is dolgozz. Vezetők, menedzserek esetén a rugalmas munkaidő kötelező, a feladatokhoz igazodó túlmunka szinte minden esetben elvárt (a cégtől). Amennyiben a beosztottak is ezt teszik, azaz kényszerből rendszeresen így dolgoznak, akkor a vezetőtől a példamutatás erkölcsileg is kívánatos, amellett, hogy az ilyen rejtett rabszolgaság, inkvizíció elleni vezetői fellépés és ellene való küzdés pedig kötelező. Itt nem a rövidebb terhelésekről, időlegesen kiugró „feladat hegyekről” beszélek, hanem a rendszeresen és rendszerszinten elvárt, elnézett, eltűrt és elvégzett túlmunkáról, amit még meg sem fizetnek (hiszen akkor hivatalossá válna). A másik oldalon sajnos sok esetben tapasztaltam munkavállalói visszaéléseket is a rugalmas munkaidővel kapcsolatban, ahol valóban a lógás, sunnyogás volt a cél, de ezek a legtöbb helyen hamar kiderülnek, ahol nem, ott súlyos vezetői, ill. rendszer hibák feltételezhetőek. Gyakori eset a később, de lehetőleg még a főnök érkezése előtti munkakezdés és a látszólag tovább maradás, tovább, mint a főnök. Így alig van meg a 8 órád, mégis esténként benn ülsz – mutatva -Hűha, te milyen sokat dolgozol. Munkatársaid érdekében ne tedd ezt!
  • stressz, folyamatos nyomás és csúcsterhelések: talán ez a legjelentősebb dolog, amiről rengeteget lehetne mondani, emellett nagyon egyéni, egyedi, mert mindenki másképpen éli meg, mindenkinek mást is jelent, főleg, ha folyamatosan jelen van. Ezt elmesélni nem is lehet, olyan, mint a katonaság, az érti igazán, aki megtapasztalta. Dolgoztam olyan helyen is, ahol szinte mindenki előre kiemelte - felkészítve a jövőre – hogy na itt aztán igazán „durva” lesz. Én vártam, vártam mikor jön az a „durva” dolog, de nem akart jönni, míg rájöttem, hogy olyan helyről jöttem ahol jelentősen magasabb volt a nyomás. Az új kollégáim mégis ugyanúgy élték meg és szenvedtek, mint én a korábbi helyemen. Tehát tapasztalatom szerint mindenkinek van egy saját stressz szabályzó „tekerő gombja” amivel viszonylag tág határok között, de tudja változtatni az érzékenységet. Ez extrém esetben addig is elmehet, úgy „fel” lehet tekerni, hogy az sem tűnik fel, ha valaki durván megsérti az emberi méltóságot vagy ……..

Egy idevágó igaz történet: egy nagyobb projekt heti megbeszélésen történt, amikor már sokadára lett bejelentve, hogy ismét csúszik a határidő- szemmel láthatóan nem reálisan volt megtervezve – a helyi vezető az első „rosszhír” hallatára az asztalba törte a drága és egyedi töltőtollát, majd amikor elmagyaráztam, hogy további csúszásokra kell számítani rajtunk kívülálló okok miatt, akkor a méregdrága üzleti laptopját szétverte az asztalon majd lesodorva azt alaposan meg is taposta, majd távozott. Becsületére legyen mondva, este odajött az asztalomhoz és bocsánatot kért! Többet nem is fordult elő ilyen (nyilvánosan). Ez jelzi azért, hogy aki ezt konkrétan csinálta, vagy akik ezt személyesen megtapasztalták, min mehettek keresztül.

 

Ezt a témát még mélyebben egy külön posztban kibontom, mert nagyon fontosnak tartom a stressz felismerését és az ellene való küzdelmet. Annál is inkább, mert sok formáját, mértékét megtapasztaltam, anélkül hogy tudtam volna mi ez és mit kell csinálnom. Talán másoknak segít valamiben, ha leírok néhány esetet és helyzetet.

csoportmunka2.jpg

Mindent bele és hurrá.....! ....... lazíts és hallgass egy kis jó elektronikus "industrial" zenét itt !

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://multi-laci-onalis.blog.hu/api/trackback/id/tr8618099146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!
süti beállítások módosítása