Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!

2023. április 06. 10:41 - Multi Laci

4.Mire figyelj, ha multihoz akarsz jelentkezni? Mi vár rád? (2.rész)

Szellemi munkák, mérnökök, vezetők ill. egyéb hasonló munkakörök

Több mint 30 év „multi” környezetben itthon és külföldön!

  1. Szellemi munkák, mérnökök, vezetők ill. egyéb hasonló munkakörök (kérlek olvasd el az előző a. pontot, abban is lehetnek számodra hasznos információk)

Itt a jelentkezési, felvételi folyamat már szerteágazóbb és hosszadalmasabb lehet, de szintén vannak alapvető törvényszerűségek, folyamatok.

Ekkor már gyakoribb, hogy a cégek közvetlenül, vagy fejvadász, közvetítők segítségével veszik fel veled a kapcsolatot, ezek előszelektálást tartanak. Ez az előszelektálás lehet a multi cégen belül is. Mindenkinek van egy módszere, amire esküszik. Az szinte biztos, hogy itt már profi szakmai önéletrajzot várnak el, legtöbbször nyelvtudást is emellett megnézhetik minden platformon az adataidat (Linkedln, Profession stb). Mivel a profi HR munkatársak hozzáférhetnek ezekhez az adatbázisokhoz vagy akár egyéb kapcsolatokon keresztül is tájékozódhatnak. Amennyiben nem vagy kezdő és váltasz, számolj azzal is, hogy amikor felújítod és feltöltöd a CV- et, azt már a te jelenlegi céged is tudhatja, sejti, hogy el akarsz menni, mivel frissítetted az anyagodat ezeken az oldalakon.

A vezető beosztásoknál akár referenciákat is kérhetnek, vagy a profik az adataid alapján megkérdezhetik korábbi főnökeidet, munkatársaidat, közben te erről nem is tudsz. Komoly pozíciók esetén ez még ma is, ebben a szakember hiányos időszakban is így van. (Valójában igazi szakember, vezető mindig is kevés volt) Érdemes ezt úgy áthidalni, hogy te adod meg a referenciákat és azok elérhetőségét. A legprofibbak már magukról egy kis könyvet állítanak össze, bekötve, mint a szakdolgozat, benne minden bizonyítvány, képzettséget és gyakorlatot, készségeket, referenciákat igazoló dokumentum másolattal (elektronikusan is) és mellette a neten egy bemutatkozó video linket is megadnak. Látszik, hogy ebbe sok időt, energiát beleöltek. Az anyagodat minden esetben a cég profiljára érdemes szabni, azokat kiemelni, ami fontos és hasznos lehet a munkaadónak.

Érdekesnek tartottam, hogy szinte minden cég büszke a saját kiválasztási rendszerére és meg van győződve, hogy az övé a legjobb, vagy egyike legjobbaknak (lehet ezt csak a HR-esek gondolták, de ezt tapasztaltam a legtöbb helyen). Többször hallottam, hogy nincs már a környékünkön igazán jó szakember, vagy már mindenki nálunk dolgozik. Álomvilágban éltek!

Milyen gyakori kiválasztási módszerek lehetnek:

  1. Interview sorozatok, (2-5) alkalom. Először egy előszelektálás a fejvadász céggel vagy valami megbízott közvetítő céggel, irodával. Itt igazából azt tisztázzák, hogy mennyire felelsz meg a multival megbeszélt követelményeknek és milyen „ember” vagy. Vajon jó és megbízható munkatárs leszel? Alkalmasnak tartanak –e az adott pozícióra? Fő cél, kiszűrni a nem ide való jelölteket, ezzel időt és energiát megtakarítani. Innen már csak néhány kiválasztott pályázó jut tovább. A „minőségre” a közvetítő cég alaposan figyel, hiszen sikertelenség esetén az ő piaca és presztízse romlik.Ezután a multi képviseletében egy rátermettebb HR –es vezetésével, várhatóan már vezetők részvételével lesznek a további beszélgetések, egyben vagy külön a konkrét szakmai jövendőbeli vezetőddel. A legtöbb esetben ő mondja majd ki a végső szót, hiszen vele fogsz, neki fogsz dolgozni és nem akar további „nyűgöt” a nyakába, így is elég problémája van, hiszen azért kérte, hogy vegyenek fel még munkaerőt.
  2. A fenti (a.) verzió megtűzdelve a következő lehetőségek valamelyikével:
    • hosszas (1-4 órás) intelligencia és logikai teszt sorozat – borzasztó, de aki csinálja, erre esküszik, vajon Einstein-t felvették volna? Nyilván nem, de nem is őt keresik.
    • szakmai beszélgetés (1-2 óra), inkább vizsga, ahol konkrét kérdésekre kell válaszolni a szakterületeden belül, ezt vagy azt ismered- e, te hogyan oldanád meg, mit jelent az adott jelölés, rajzolj le valamit, akár szerelj össze valamit. Ezért érdemes a CV –ben csak olyat beírni, amihez tényleg értesz, itt hamar kiderülhet, hogy „kamu”. Nem kell ettől félni, nem mindent kell tudni, de azt bizonyítani kell, hogy el tudod majd sajátítani gyorsan, érdekel is a téma. Itt nem „menő” a problémákat a Google keresővel megoldani.
    • szerepjátékok és hasonló interaktív feladatok ( 1-3 nap). Nálam ez volt a „biztosítékot kiverem” kategória, szerencsére én a másik oldalon, a munkaadó oldalán ültem. Ezt olyan találhatta ki, aki szerethet virtuális problémák megoldásával is foglalkozni, nekem annyi volt a valós, hogy, nem tudtam komolyan venni. Nem is kell, itt az nyer, aki el tudja játszani, amit várnak tőle, váratlan helyzetekben is tud magán uralkodni. Egy példa: Játszd el, hogyan győznéd meg a főnöködet, hogy a drágább megoldást válassza egy projektben, vagy egy komolyabb reklamációt hogyan kezelsz a céged érdekeit védve, stb.
    • Csinálj magadról előre egy egyedi prezentációt és azt mutasd be idegen nyelven egy beszélgetés során több ember előtt (sablon szövegeket és tartalmat nem szeretik)
    • vizsga feladatok, ez főleg szoftver területen népszerű, kapsz 2-3 feladatot és van 1-2 napod a megoldásra, ezt online beküldöd és visszajelzést kapsz róla, egy szakmai csapattól. Ez alapján döntenek, szelektálnak,hogy tovább léphetsz –e személyes beszélgetésre. Érdemes kipróbálni, sokat lehet tanulni belőle, a 3-4. már rutinosabban fog menni. Akinek van segítsége otthon az előnyben van, de később ez kiderülhet.

Néhány szó a nyelvtudás fontosságáról, szerepéről: Én is úgy gondoltam fiatalabb koromban, hogy elsődleges a szaktudás, valamihez jól érteni. Ez a multinál biztosan nem így van. A kommunikáció itt is nagy szerepet játszik, főleg itt, mivel a cég nem magyar, nemzetközi környezetben kell dolgozni, sokszor a főnököd sem magyar. Ezért aki jobban beszéli az adott idegen nyelvet, azzal kommunikálnak, ahhoz jutnak el legelőször az információk, az tudja megmutatni az eredményeit is. Ezért aki tud kommunikálni a vezetőkkel, az ismertebb helyre kerül a szervezeti hierarchiában. Tapasztalatom szerint egy jó nyelvtudás sokkal többet ér a legtöbb helyen, mint a szaktudás, hiszen ezzel jobban és hamarabb hozzáférsz az információhoz, így hamarabb szerzel tapasztalatot is, ezzel hamarabb válhatsz a téma vezetőjévé, esetleg szakértővé. A vezetőknél ez alap követelmény, akit nem értenek meg, nem tudja, mit akarnak tőle, az nem lehet vezető. Sok olyan kollégám volt, aki kimagasló nyelvtudásának köszönhetően lett jó vezető és annyi információt is felszedett, hogy boldoguljon a szakember csapattal is. A legjobb kombináció természetesen a kivalló nyelvtudással párosított alapos szaktudás. Vezetőknél elvárt a két nyelv ismerete is, főleg, ha a cég nem angol nyelvterületről jött. Nagy előny lehet kritikus helyzetekben megérteni, amit a vezető társaid a saját anyanyelvükön beszélnek.

Leggyakoribb átlátszó és előnytelen válaszok, viselkedések: és erre beugró munkaadói gondolatok interview esetén, …amire hivatkozik a többség: ( kivételek lehetnek)

  • ezt a témát csak felületesen tanították, érintették, csak hallottam róla: legtöbb esetben ezt valójában Te nem tanultad meg, mégis hivatkoztál rá
  • családi okok miatt nem tudtam befejezni az iskolát, tanfolyamat stb., pedig én szerettem volna: elhanyagoltad a tanulást, másra koncentráltál, nem oda figyeltél, nem volt kitartásod, ezért hagytad abba, pedig te is tudod, hogy befejezhetted volna
  • az a vizsga azért nem sikerült, mert kifogott egy tanár stb. ehhez hasonlók: legtöbbször te nem készültél fel alaposan, nem vetted elég komolyan és most igazolást keresel erre, amit már majdnem magad is elhiszel
  • kommunikációs szinten beszélek nyelveket, de sajnos már csak passzív nyelvtudásom van, nem gyakoroltam stb.: röviden szólva nem beszéled valójában azt a nyelvet, kommunikálni alig tudsz, ha csörög a telefon és meg kell szólalnod, inkább elszaladsz. (mindenki azt írja be, hogy a leggyakoribb nyelveket kommunikációs szintem beszéli, ami a valóságban és a gyakorlatban rendkívül silány nyelvtudást jelent)
  • elvégeztem x,y,z tanfolyamot, ill. OKJ –s és egyéb oktatásokat, de nem emeled ki, hogy ehhez értesz: valószínűleg ott voltál, ott ültél, de csak hallottál róla, nem értesz hozzá, olyan mintha nem is írtad vagy nem mondtad volna
  • nem öltözöl fel rendesen, főleg az első találkozásokkor, izom-polo, papucs, rövidnadrág, borosta, ápolatlan haj, koszos cipő: nem fontos ez a dolog számodra, nem érdekel igazán, csak most beugrottál ide egy kicsit
  • majdnem meg van a diplomám, csak még hiányzik hozzá 1-2 vizsga: valójában sok vizsgád hiányzik vagy lényeges vizsgáid nincsenek meg, lemondtál ezek befejezésről, mivel ezek erőfeszítést igényelnek

Amikor túl vagy ezeken a próbákon, a kötelező üzemorvosi vizsgálaton, megkapod a munkaszerződésed és jöhet az első napod. Ekkor szokásosan (mint az 1. részben) megkapod a szokványos és kötelező oktatásokat, munkavédelem, tűzvédelem, egyéb munkakörhöz szükséges oktatásaidat ( pld. IT számítástechnikai vagy adatkezelési tréningek) Csinálnak neked belépő kártyát közben. Ezzel többnyire el is megy az első nap, majd ezután a szükséges specifikus oktatásokat kapod meg, ami már arra az adott területre kell, ahol dolgozni fogsz. Ezek többnyire szakmai tanfolyamok 1 -5 napig. Mivel ezeket általában csak akkor indítják, amikor meg van a megfelelő létszám, ezért sokszor az első akár 3 hónapod is úgy telhet el, hogy betanulás közben, hetente néhány órában vagy napban akár online un. e-learning tréningeken –en veszel részt. Ebből sokat évente ismételni kell majd.

Körbevisznek a gyárban, több helyen bemutatnak, és amikor a főnöködhöz érsz, megkapod majd az egyéni betanulási tervedet, számítógépedet, egyéb eszközeidet. Néhány helyen már nincs fix. helyed, hanem oda ülsz, ahol épen van hely, ezért ne hordozz be felesleges dolgodat. Többnyire kapsz majd mobil telefont, laptopot is. Ennek elsőre örülni fogsz, de majd belátod, ez csak azért van, hogy akár otthon is, útközben is dolgozz és elérhető legyél. Ne feledd, minden eszköz és adat a cég tulajdonában van, minden sms-t, számítógépes műveletedet látnak és visszakereshető.

Egy idevágó igaz történet: az egyik újonnan kinevezett vezető egy korábbi munkatársnőjét lánc sms-kel bombázta, neki ugye ez semmibe sem került...céges telefon.., jó poén, gondolta. A kolléganő a megfelelő helyen ezt jelezte és mivel a rendszer ezeket pontosan rögzítette, az új vezetőt még aznap kirúgták. Hasonló eset volt pld. éjszaka vagy késő este fénymásolóban szakácskönyvet másolni, laptopon videojátékot futtatni, külföldre magán telefonálni…….

Mire számíts az első hetekben, hónapokban?

Lehet az lesz a legszebb időszakod, mivel sokat kell tanulnod és még felelősséged nincs, nem is várják el tőled, de azért nagyon figyelnek. Sokban számít, hogy hová kerülsz és milyen a főnököd, milyen az adott helyen a „nyomás”. Ezt azért te is látni, érezni fogod, ha a kollégáid alig tudnak veled foglalkozni és még este 8 –kor is telekonferenciákon, megbeszéléseken vesznek részt, az ebédlőben is laptoppal dolgoznak, ekkor gyaníthatod, rád is ez vár. Ez egy jó csapatban, korrekt főnökkel, jó hangulatban elviselhető azért. Azt egyértelműen állítom, hogy minél közelebb vagy a termeléshez, termelő területekhez, ehhez kapcsolódó projektekhez, annál stresszesebb. Ezt azok el sem tudják képzelni, akik nem dolgoztak ilyen helyen! Ahol éjszaka vagy hétvégén leáll az „egység”, reggel, különösen hétfő reggel ugyanazokkal a problémákkal találkoznak, amit utoljára ott hagytak és nem keletkeztek újak, ezeket a munkahelyeket multi szleng nyelven „wellness department” –ek nevezik. Amikor elsőre egy ilyen helyre kerülsz, akkor az nagyon jó, fel sem ismered majd mennyire, de ha később áthelyeznek (simán előfordulhat) akkor nagyon keservesen fogod ezt megélni. Tapasztalatom szerint ezért jobb inkább a nehezebb helyeken kezdeni, ott felvenni a ritmust, megtanulni, amit kell. Ezt követően már értékelni fogod azt a helyet, ahol ingyen kávét ihatsz, van is rá időd, elég bemenned 10-re és éjszaka, este, hétvégén nem hívnak fel, akkor vagy Home Office-ban amikor akarsz stb.

Jó tanács: ne alkalmazd azt a technikát, hogy egyre később kezded a munkát, úgy, hogy mindig a főnöködnél későbben menj haza, mutatva ezzel, hogy te éjjel –nappal dolgozol (holott esetleg délben mentél be).

Magyarországon többször észrevettem, hogy a fenti „jó” helyeken nem is szeretik azokat és sokáig fenntartással kezelik, akik hajtós, közismerten kemény területekről kerültek át ide. A „wellness” helyek folyamatos bizonyítási kényszerben vannak, hogy azért nekik sem annyira jó (ez akár igaz is lehet). Ahol ilyen van, az főleg az ottani vezetők hiányossága. Ellenpélda: több helyen kimondottan követelmény a „kemény” multi tapasztalat, olyan területről jönni, ami köztudottan „húzós”, ezzel javítva a csoportszellemet és hozzáállást. Ezeken a helyeken is általában kemény munka folyik.

Próbaidőd alatt már bedobhatnak a „mély vízbe” (van ahol azonnal) és megnézik, hogyan találod fel magad, hogyan oldod meg a feladatot. Kérdezz, ne halogass semmit és kérj segítséget, ha elakadsz. A legrosszabb, ha csak ülsz és vársz, nem csinálsz semmit. A jó vezető szemében a segítségkérés vagy multi kifejezéssel élve eszkaláció, pozitív erény.

Próbaidő után vagy alatt megkapod éves céljaidat, amit egyénileg rád szabnak és beleillenek a csoport általános céljaiba vagy a főnököd céljaiba. Ezek többnyire projektek határidőre és költségvetésen belüli befejezése vagy konkrét mutatók javítása, pld. hibaköltség, vevői reklamációk számának csökkentése, bármi, ami fontos a főnöködnek.

Egy idevágó igaz történet: egy gyár irodáinak folyosóin ünnepek előtt kérdezte az egyik ismerős munkatárs – Átvetted már a repülőjegyedet? Mondom: Miféle repjegyet ? Ja, bocs, nem mondtam semmit… csodálkozva visszamentem a helyemre, majd 5 perc múlva csörgött a telefonom, menjek be a főnökömhöz! Közölte, hogy egy halaszthatatlan és rendkívül fontos projektben, az ünnepek alatt el kell utaznom X városba (X egy nem szokványos település), ott be kell fejeznem egy munkát sürgősen. Mondom: de szintén egy fontos projekten dolgozom éppen, így is csúszunk stb.… Főnök: nem baj, mától ezen az új projekten dolgozol. Ja, milyen idegen nyelveken beszélsz? Német, és angol. Tökéletes, itt van egy dokumentáció Szlovák nyelven, neked majd a kommenteket spanyolul kell adaptálni a vevő felé! Jó utat! A történet pikantériája, hogy nekem nem volt és nem kaptam vízumot ilyen gyorsan, így olyan utazott, akinek már véletlenül volt.

csoportmunka2.jpg

Mindent bele és hurrá.....! ....... lazíts és hallgass egy kis jó elektronikus "industrial" zenét itt !

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://multi-laci-onalis.blog.hu/api/trackback/id/tr3418095886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!
süti beállítások módosítása