Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!

2023. április 20. 19:08 - Multi Laci

7. Munkavállalás Magyarországon kívül egy multival

Hogyan lehet külföldi cégnél, külföldi telephelyeken dolgozni?

Több mint 30 év „multi” környezetben itthon és külföldön! 

Hogyan lehet külföldi cégnél, külföldi telephelyeken dolgozni? Én milyen lehetőségeket, megoldásokat láttam? Sokféle út létezik, én ezeket tapasztaltam:  

  • egyik legegyszerűbb és legevidensebb módja (pedig kevesen alkalmazzák), hogy az adott, számodra szimpatikus ország kiválasztott multi cégének karrier lehetőségeit böngészed végig. Ezt megteheted a cég web oldalán, ott a karrier fülön szinte mindig keresnek kollégákat. Többnyire itt a telephelyeket is ki lehet választani és van rövid leírás is a betöltendő szabad helyekről. Amennyiben ez az EU –ban van, akkor szabad a „pálya”, simán jelentkezhetsz leírt feltételeknek megfelelően. Esetleg, ha már Magyarországon is hasonló munkakörben dolgoztál, van gyakorlatod és a nyelvet is jól beszéled, akkor jó esélyed van. Ez különösen igaz, ha ugyanennek a cégnek valamelyik magyarországi telephelyén dolgozol.

Többen így találtak munkahelyet, ezzel a módszerrel, és először csak az országot nézték ki, csak az volt a biztos választás, majd, amikor már ott laktak és dolgoztak, sikerült végleges és jobb munkahelyet is találni. Miért nem népszerű ez az egyszerű módszer nálunk? –  mert itt magadra vagy utalva, segítség nélkül kell a teljes folyamatot végigcsinálnod, ki kell menned a felvételi elbeszélgetésre, magadnak kell szállást szerezned, megoldanod a közlekedést, a hivatalos ügyintézéseket, mint adókártya, TB, stb. és nem utolsó sorban, az adott idegen nyelvet jól kell beszélned. Nem valószínű, hogy elegendő a CV-ben mindenkinél olvasható kommunikációs szintű nyelvtudás. Emellett nincs protekció, és kevés az előzetes információ számodra. Ehhez amúgy is hozzá kell szoknod, és jobb hamarabb, mint később! A protekciómentesség általában külföldön a társadalmilag is elfogadott folyamat, ehhez szoktak hozzá, számukra a rokon, ismerős, haver, nagybácsi és bratyó a legritkább esetben tud és akar intézni protekcióval bármit fontosat, vagy ha igen akkor többnyire személyesen vállal felelősséget az ajánlásért. Nyílván ez is országfüggő. Sokan már 18 évesen önállóak, ez elvárás is velük szemben. A családi védőernyő, összetartás kisebb, bár a lehetőségek is nagyobbak. Természetesen azért itt is működik a kontra szelekció, de kevésbé meghatározó és társadalmilag elitélt (vannak néhol erős kivételek is).

  • multitól multihoz, cégen belül (1): valójában itt az adott multi szervezetén belül maradsz, de mégis más céghez (gazdaságilag) kerülsz, mivel minden országban, sőt országon belül is az egyes telephelyek más-más gazdasági egységkén vannak bejegyezve. Ezért újra végig kell járnod a szokásos felvételi folyamatokat. Lásd egyik korábbi bejegyzésemet (Lehetőségek a multiknál, előnyök és hátrányok (1. rész) – Előnyök), ahol részletesebben leírom a jelentkezés módját. A lényeg, hogy jelezned kell a cég személyzeti osztályán, legtöbbször a főnöködnél is (úgyis megtudja) vagy a cég belső felhasználásra szánt állásajánló portálján a szándékodat. A konkrét nyitott munkakör, munkahely, telephely megnevezése elengedhetetlen, nincs olyan, hogy ezt vagy azt szeretnéd csinálni, itt vagy ott szeretnél dolgozni, konkrét meghirdetett munkakörre kell jelentkezned. Szinte minden cégnek van ilyen belső listája, ahol a társ telephelyeken létrejött szabad állásokat hirdetik, csak ezt nem propagálják, mert el akarják kerülni a belső vándorlást, cégen belüli fluktuációt. Sokszor nehéz ezt a listát megtalálni, megszerezni, de láttam olyat is ahol ez teljesen nyilvános, főleg ott, ahonnan nem akar szinte senki elmenni. Amennyiben már kiválasztottad a konkrét munkakört, mindenképpen írásban jelezd ezt elsősorban a HR- nek és folyamatosan érdeklődj a státusról, ha kell, akkor magad is vedd fel közvetlenül a kapcsolatot a másik telephely kontaktjával (ezt ajánlom, én is így csináltam mindig).

Ezekben az esetekben, a legtöbbször ugyanolyan feltételekkel leszel munkavállaló, mint a cél ország polgárai, de ezt alaposan ellenőrizd. Vannak olyan helyzetek és lehetőségek, ahol valójában csak a munkavégzés helyszínét változtatják meg, így kapod tovább a magyar juttatásaidat, meg napidíjat illetve valamilyen egyéb juttatások kombinációját. Ez valójában rejtett munkaerő kölcsönzés cégen belül, de attól lehet még jó!  Ez is lehet még a belépőd egy további lehetőséghez?

  • multitól multihoz cégen belül (2): van, ahol rengeteg nemzetközi projekt van és térben nincs optimálisan elosztva hozzá a munkaerő, nincs konkrétan ott, ahol kell, annyi és pont olyan szakember. Ezekben az esetekben adott időre, adott telephelyen, adott projektben kell dolgoznod. A legtöbbször ez a küldő telephely feltételeivel valósul meg, ezért alaposan tisztázd ezt. Sok munkatársam így kezdett külföldön, először csak néhány hónapra, max. 1 évre voltak „odaígérve”, hazai fizetéssel és juttatásokkal, de úgy bedolgozták magukat, megszerették őket külföldön, hogy elintézték a szerződésük megváltoztatását, így kinn maradtak. Tulajdonképpen ez volt a leggyakoribb módszer.
  • külföldi gyakornoki állások: ez is eléggé gyakori nagy cégeknél és számukra olcsó és előnyös lehetőség. Valójában számodra is, mivel megalapozhatod a karrieredet. Ez legtöbbször úgy működik, hogy a cég a belső vagy esetleg külső álláskeresési platformjain eleve külföldre keres gyakornoki állásokba embereket. Nem vár el teljes körű felelősséget, de szeretne olcsón motivált és gyorsan tanuló munkaerőhöz jutni, aki ráadásul mindenféle munkára fogható és hajlandó. Olyanra is, amit egy tapasztaltabb szakember már nem szívesen csinál meg, illetve eléggé drága is lenne a cégnek, ha egyszerűbb „robot” munkákat profi szakemberekre bízna. Ezek sokszor adminisztrációs munkák, elemzések, adatrögzítés, kimutatások, szakember melletti projekt munkában való besegítések, dokumentációk rendbetétele, stb. Ez a gyakornoknak, azaz neked is jó, mert mégis belelát az ottani életbe, idegen nyelven kommunikál, látja, hogyan és mint történnek a dolgok körülötte. Sok gyakornokot, aki igazán jó munkát végez, meg is kérnek, hogy maradjon ott vagy visszavárják. Kaphatsz egy igazán jó ajánlólevelet is referenciákkal, ami később nagyon jól jöhet.

Ekkor azonban a juttatások is a gyakornoki pozícióhoz mértek, ami lehet egészen kevés is, de ha kibírod és meg tudod oldani, jó befektetés a jövőre.

 

A fentieken kívül még számos lehetőség kínálkozik, adódik. Akinek a külföldi munkavállalás eltökélt szándéka, az folyamatosan keresse és készüljön rá.

Van néhány általános dolog és tapasztalat, amit megfigyeltem és fontos lehet:

  • Adózás: legfontosabb, hogy ellenőrizd, van -e kettős adóztatás elkerülésére érvényes szerződés az érintett országgal és abban pontosan mik a feltételek. A legtöbb Európai országgal van ilyen, de nem mindenkivel és általában legalább 180 napot kell bejelentve ledolgoznod az adott államban, hogy itthon már ne adózz. Persze ez ettől bonyolultabb, ezért ellenőrizd minden esetben a feltételeket, mert nagy meglepetések érhetnek (pld. USA), amikor visszajössz.
  • nyelvtudás: nagyon fontos képesség, mivel ez a kommunikációd legfőbb eszköze egy számodra még ismeretlen világban. Ennek a fontosságáról már írtam korábban is lásd: - Lehetőségek a multiknál, előnyök és hátrányok (1. rész)

Azt a tévhitet szeretném mindenképpen eloszlatni, hogy majd úgyis ott, külföldön fogod megtanulni az adott idegen nyelvet, ezért nem kell magad nagyon törnöd előtte itthon. Valóban vannak olyan nyelvtanulási szintek, ahol ez részben igaz lehet, de alapvetően nem így van, főleg, ha a közeledben van lehetőség magyarul beszélni. A munkában általában nem nagyon van lehetőség a nyelvtanulásra, hamar felmérik majd a kollégáid a nyelvtudási szintedet és tapasztalatom szerint elkezdenek majd ezen a szinten veled kommunikálni, azaz olyan szavakat, kifejezéseket, nyelvi fordulatokat használni, amit még te is megértesz, majd utána mindig ezeket próbálják alkalmazni. Tehát ha fejlődni és igazán gyakorolni akarsz, akkor továbbra is intenzíven tanulod otthon az új szavakat, szófordulatokat, tanulod és alkalmazod a nyelvtani szabályokat, rádiót, TV- t csak idegen nyelven hallgatsz, stb. Azt, aki jól beszél egy idegen nyelven, sokkal jobban megbecsülik és tisztelik, mert tudják mekkora energia és erőfeszítés van ebben a tudásban. Jobb és nagyobb feladatokat és felelősséget is rád mernek bízni ezért, azaz a helyed stabilabb. Valódi barátokat is könnyebb így szerezni.

  • munkafegyelem: sokak számára még sajnos elképzelhetetlen itthon az igazi japán, koreai vagy német munkakultúrában megszokott fegyelem és elhivatottság (bár mostanában a német egyre lazul). Nem is nagyon van ezekben a fejlett országokban a munkával kapcsolatos vicc, nem is értik, annyira idegen számukra (pld. hétfő az jó nap, majd dolgozunk holnap – abszolút érthetetlen számukra). Nem biztos, hogy a munkafegyelem azt jelenti, hogy a munkaidőt az elejétől végéig pontosan le kell dolgozni (ez is természetes), hanem inkább azt, hogy ezt az időt hasznosan és eredményesen kell eltölteni, ezzel akár feláldozva saját kényelmünket, akár kilépve a megszokott komfort zónánkból is. A kezdeményezés vagy hiperaktivitás a munkában elvárt és megszokott, aki csak ül és várja, hogy megtalálja a feladat, az előbb utóbb „beleesik a saját maga által ásott verembe”. Tapasztaltam, hogy a „külföldieket” több esetben „messziről” megfigyelték, tesztelték, vajon akkor is jól és ugyanazzal az intenzitással dolgozik, mint amikor figyelnek rá? Sok a tévhit, de sok a rossz tapasztalat is a Kelet Európai munkavállalókról külföldön, számukra teljesen mindegy, hogy honnak jöttél (valahonnan a messzi keletről?), ami ugye még mindig lenézett, lesajnált, másodrendű vidék. A Budapest vagy Bukarest közti különbséget még egyetemet végzetteknél is néha tisztáznom kellett. Viszont, ha a „tesztek” után sikerrel vetted az akadályokat, megbíznak benned és szívesen dolgoznak együtt külföldiekkel, akik sok esetben motiváltibbak, mint a helyiek. Majdnem olyan munkavállaló lehetsz, mint a „bennszülött” kollégád.

Egy idevágó igaz történet: egy nagy cég külföldi telephelyén egy probléma megoldására összehívott megbeszélésen, előtte tényekkel, adatokkal alaposan felkészülve előadtam véleményemet és megoldási javaslatomat. A kollégák jól fogadták és megértették az álláspontomat, amit el is fogtunk közösen megvalósításra. Észrevettem, hogy néhányan meglepetten és furcsán néztek rám közben, majd az egyik kollégám megkérdezte a folyosón egy más témájú beszélgetés után: Te ugye egyetemre nem Budapesten jártál (gondolta először, hogy nálunk csak ott lehetnek felsőoktatási intézmények) ? Miért, kérdeztem én? …Hát gondolom, ilyesmit nem tanítanak még nálatok! Teljes csodálkozása közben diplomatikusan tudattam vele: De bizony, ezt Magyarországon tanultam, ráadásul jó évtizeddel korábban és amúgy nem csak Budapesten vannak iskolák nálunk, vidéken sem lóval járnak már. Szerintem nem hitte el……… elsőre! Később ellátogatott hozzánk családostól és azóta is jó ismerősök vagyunk. (véleményem: ne csodálkozzunk ezen, nézzük magunkba és gondoljunk bele, mi mit tudunk és gondolunk a tőlünk keletebbre vagy délebbre lévő országok oktatási színvonaláról?

  • hibakultúra, véleménykultúra: itt biztosan van mit fejlődnünk, ha visszagondolok, hogyan lepődtem meg én is először amikor szembesültem egy olyan nép kultúrájával, ahol a hibák, problémák és vélemények kezelése az átlagembereknél is sokkal hatékonyabb. Itthon sokszor tapasztaltam és tapasztalom az „egy még belefér – jó lesz az úgy és haladjunk! – ez még elmegy! stb. hozzáállást. Ezért tartják a multik többnyire szorosan saját kézben a minőségbiztosítási területeket (vagy azokat szigorúan felügyelik). A megfelelő hiba és vélemény kultúra előrevisz, sarkal a folyamatos javulásra. Gondoljuk csak bele, hogy ha egy szállodában, étteremben megkérdezik, hogy ízlett -e az étel vagy jó volt- e az ellátás és nem voltunk igazán megelégedve, mi magyarok többnyire igennel válaszolunk, mert kellemetlennek érezzük a valóság ilyen közvetlen kimondását. Majd a kocsiban vagy otthon egymás közt kibeszéljük, hogy milyen íztelen volt a leves vagy kényelmetlen az ágy…… Ez nincs így mindenütt a világon.
  • interkulturális kapcsolatok: néhol azt tapasztaltam, hogy a kapcsolatok, bármilyen szorosnak is tűnnek első látásra, valójában ez csak egy felületes és udvarias játék és színház az egzotikusnak mondható külföldivel szemben. Jó szórakozás, de semmi más. Másnap meg sem ismernek azok az emberek, akikkel előző este látszólag még világraszóló barátságban voltál. Te egy egzotikus külföldi vagy számukra és az is maradsz sokáig. Több esetben azonmban életre szóló barátságokat is sikerült kötnöm. Több „jó” évnek kell eltelni amíg félig-meddig befogadnak.
  • utazási hajlandóság (áthelyezések): amennyiben valakit át kell helyezni ideiglenesen vagy „örökre”, számíthatsz rá, hogy Te mint külföldi az első sorban szerepelsz a jelöltek között, még ha te ezt nem is akarod
  • önálló élet, öngondoskodás: mindent magadnak kell kijárnod, elintézned és megoldanod. Ez néha nagyon fárasztó, de jó iskola a jövőre nézve
  • magyarokkal csapatban vagy egyedül? érdekes módon azt tapasztaltam, hogy egyedül szinte mindenütt nehezebb volt az elején, majd egyre javult a helyzet és a végén jobb lett, mint amikor a honfitársaimmal kezdtem a munkát. Nem voltak zsörtölődések, irigységek, de nem volt segítség sem, jobban kihasználtam a lehetőségeket, mivel magamra voltam utalva!
  • magyarok külföldön (hová sorolod magad és hová sorolnak mások?): több esetben tapasztaltam honfitársaimnál, hogy előszeretettel lenéztek más kultúrákat, nemzeteket, mások tudását és viselkedését, a munkaadó nemzet kultúráját, hozzáállását az égekig felmagasztalták, eltorzítva ezzel a valóságot. A saját viselkedésünkben a legnagyobb és legszégyenletesebb eseménykét sem vették észre, rendszeresen bírálva, pocskondiázva saját nemzetünket. Ezt a helyiek megdöbbenve furcsállották, hiszen nem igazán szokás más nemzeteknél a saját országuk, népcsoportjuk „idegenek” előtti pocskondiázása és a folyamatos panaszkodás sem!
  • nyugdíj visszaigénylés lehetősége: több államban van arra lehetőség (pld. Németország), ha lemondasz az ott befizetett nyugdíj ellátásodról, akkor a befizetett összeg jelentős részét visszaigényelheted és néhány hónapon belül visszakapod, ha már elhagytad az adott országot.

csoportmunka2.jpg

  • Mindent bele és hurrá.....! ....... lazíts és hallgass egy kis jó elektronikus "industrial" zenét itt !
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://multi-laci-onalis.blog.hu/api/trackback/id/tr9118107016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Évtizedes tapasztaltok "MULTI" környezetben!
süti beállítások módosítása